piątek, 6 kwietnia 2012

orzechowe mufinki

Orzechowe mufinki powstały z potrzeby szybkiego zużycia białek jakie zalegały nam od kilku dni w lodówce... Forma babeczek urzeka nadal, a pomarańczowe zostały hitem wiosennych uroczystości... ponownie :)

babeczki orzechowe

1 szklanka zmielonych orzechów
1szklanka maki
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 szklanka tłuszczu
szczypta soli

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, i po kolei wszystkie składniki suche. Na końcu dodać tłuszcz. Babeczki  wyłożyć do papilotek, piec około 25 min w temp. 175 stopniach C. Można polukrować, ale ja ostatnio zmniejszając ilość kalorii w potrawach zrezygnowałam z lukru...



W końcu znalazłam trochę czasu na fotografowanie. Wir pracowy wciągnął mnie na tyle że czasu na inne rzeczy brak. Ale powoli już z tego wychodzę, co daje nadzieje na nowe pomysły.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz